Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🐦 543 producten in 🏬 8 webshops

Nestkasten voor de koolmees

Wil je de vrolijk gekleurde koolmees naar je tuin halen? Hieronder vind je een groot aantal nestkastjes speciaal voor koolmezen, van houten vogelhuisje tot nestkast van kunststof. De koolmees heeft een hoge zang en vliegt in grote bogen door de lucht. Ze zijn niet alleen leuk om te zien, maar zijn ook nog eens nuttig als je bijvoorbeeld last hebt van rupsen in de tuin.

Haal een nestkast voor een koolmees in huis van Bol.com

Meer over koolmeesjes

Een koolmees kan ongeveer 14 centimeter groot worden en heeft een spanwijdte van 22,5-25.5 centimeter. Het gemiddelde gewicht van een koolmees is ongeveer 17 gram. Koolmezen hebben een zwarte kruin, witte wangvlekken en een gele borst met daarop een zwarte band. De mannetjes hebben een bredere zwarte band en hebben meer glans op de kop. Hierdoor zijn ze gemakkelijk te herkennen.

Waar leeft een koolmees?

De koolmees leeft in bosrijke gebieden, maar voelt zich ook thuis in tuinen met veel groen. Koolmezen zijn meestal te vinden in het struikgewas, tussen houtwallen en houtsingels en verder overal waar bomen te vinden zijn. Een koolmees is niet schuw en in sommige gevallen eten ze pinda’s uit je hand. In Nederland zijn ongeveer 500.000 tot 600.000 koppels koolmezen en dit aantal stijgt nog steeds. De koolmees komt in grote aantallen voor in geheel Europa, in bosrijke gebieden, parken en tuinen. Het enige land in Europa waar ze niet voorkomen is IJsland. Onder de juiste omstandigheden wordt een koolmees gemiddeld zo’n 10 jaar.

Broedtijd

Tijdens de broedtijd eet de koolmees voornamelijk insecten en insectenlarven. Als een koppel koolmezen elkaar gevonden heeft, blijft het één tot twee nestjes bij elkaar. Het mannetje en het vrouwtje nemen allebei de verantwoordelijkheid voor het opvoeden en het voeren van de jongen.

Wat eten koolmezen?

De koolmees eet voornamelijk insecten en hun larven, zaden, bessen, knoppen en noten. Daarnaast eten ze ook voedsel wat de mens voor ze ophangt. Dit zijn vetbollen en pindanetjes. Vaak verdedigen koolmezen een vetbol tegen andere mezen.

🐦 Vogelhuis Expert
Logo