Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🐦 543 producten in 🏬 8 webshops

Nestkasten voor de mus

De mus kent natuurlijk iedereen. Wil je dit gezellige vogeltje graag in je tuin op bezoek hebben? Dan vind je hieronder een groot aantal nestkasten, waarin mussen graag komen wonen. Om de kans nog groter te maken dat de mus naar jouw tuin komt, kun je nog wat extra voer neerleggen. Zo wordt je tuin een waar mussenparadijs.

Nestkast voor de mus kopen op Bol.com

Meer over mussen

De mus is een klein vogeltje dat tot de familie Passeridae behoort. De meest bekende is de huismus, die vaak dicht bij mensen leeft. Hun vijanden zijn roofvogels als de sperwer, ransuil en kerkuil, en kraaiachtigen zoals de ekster, kauw en gaai. Ook zoogdieren, zoals de kat, zijn vijanden van de mus. Als je een kat hebt, zul je die waarschijnlijk wel eens gevonden hebben met een vogeltje in zijn bek. De huismus kwam vroeger heel veel voor. In de jaren ’70 waren er 1 tot 2 miljoen broedparen. Tussen 1990 en 2000 is dit aantal helaas gehalveerd als gevolg van verandering van de bebouwing in Nederland. Na die tijd is het aantal mussenparen gestabiliseerd. Je kunt nu dus nog steeds optimaal genieten van deze gezellige vogeltjes.

Mussen in de tuin

Met een vogelhuisje of nestkast speciaal voor mussen en wat extra voer maak je de tuin heel aantrekkelijk voor mussen. Ze krijgen in het begin van hun leven klein dierlijk voedsel te eten. Daarna wordt hun dieet gevarieerder en plantaardiger. Als mussen ouder zijn, eten ze verschillende soorten graan, zoals haver, tarwe en gerst. Daarnaast eten ze ook onkruidzaden, groenten en fruit. Je kunt dus vrijwel alles voor mussen neerleggen, maar liever geen brood. Dat is te zout voor deze vogeltjes.

Broedtijd

De mus legt ongeveer vier tot zeven eieren, die al na twaalf dagen broeden uitkomen. Als de kuikens geboren zijn, wegen ze maar 3 gram. Na ongeveer twee weken kunnen de jongen uitvliegen, maar voor voedsel blijven ze nog wel enige tijd afhankelijk van hun ouders. De mussen-nestkast wordt dus maar korte tijd bewoond, zodat er al snel weer een nieuwe mussenfamilie zijn intrek kan nemen.

🐦 Vogelhuis Expert
Logo