Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: 🐦 543 producten in 🏬 8 webshops

Nestkasten voor de uil

De uil is een bijzondere vogel met een plat, rond gezicht en grote ogen. Om in verschillende richtingen te kijken, kan de uil zijn hoofd maar liefst 270 graden draaien. Je kunt deze prachtige vogels naar je tuin lokken door een uilen-nestkast op te hangen. Wie weet woont er dan binnenkort een uilenfamilie in je tuin!

De uil op jacht

Door hun grote ogen kunnen uilen goed zien in het donker. Doordat de ogen zo groot zijn, is er echter weinig ruimte over voor spieren. Daardoor kunnen uilen hun ogen niet bewegen. Ze kunnen daarentegen wel hun hele hoofd draaien, zodat ze toch alle kanten op kunnen kijken. De uil ziet van dichtbij zeer slecht en lokaliseert zijn prooi daarom al van ver. Uilen kunnen bijna ongemerkt een prooi benaderen en jagen vooral op muizen. Dit doet de uil ’s nachts. Overdag slaapt hij.

Hoe oud worden uilen?

In het wild worden uilen niet bijzonder oud, ze halen vaak de 3 jaar niet. In het wild worden ze namelijk vaak aangereden of vliegen tegen hoogspanningskabels aan. De uil heeft een extreem goed gehoor: in de complete duisternis is de uil in staat een muis te vangen.

Het nest

Als de eieren in het nest van de uil zijn uitgekomen, bedelen de jongen altijd om voedsel. Het jong dat zijn bek het verst opendoet en het meeste bedelt krijgt ook het meeste. Het kan voorkomen dat het kleinste en zwakste jong te weinig eten krijgt. Als het jong te zwak wordt, kan het zelfs opgegeten worden door de andere uiltjes. Een uil maakt zijn nest vaak in een holle boom, in de grond of in een gebouw. Uilen bouwen zelf geen nest, maar gebruiken vaak oude nesten van andere vogels.

🐦 Vogelhuis Expert
Logo