Bekijk al onze vergelijkers

| Wij vergelijken: ๐Ÿฆ 543 producten in ๐Ÿฌ 8 webshops

Nestkasten voor de zwarte mees

De zwarte mees is een klein vogeltje met een zwart-witte kop. Op zijn kop heeft deze vogel een klein kuifje, dat omhoog gaat staan wanneer hij zich ergens druk om maakt. Echt kenmerkend voor de zwarte mees is de witte vlek op het achterhoofd. Wil je dit kleine, stoer uitziende vogeltje naar je tuin halen? Hieronder vind je geschikte nestkasten voor de zwarte mees.

Populaire nestkastjes voor de zwarte mees op Bol.com

Kenmerken

De zwarte mees lijkt behoorlijk op de koolmees, maar is kleiner en bleker van kleur. Hij heeft twee witte wangvlekken, een witte vlek op zijn achterhoofd en een klein kuifje. Het lijfje is deels bruin-wit, deels blauw-grijs. Op de vleugels heeft deze mees twee witte strepen, terwijl de koolmees en pimpelmees er maar รฉรฉn hebben. De snavel van de zwarte mees is kort, dun en spits. Zwarte mezen worden 10 tot 11,5 centimeter lang. De zang van dit type mees is sneller dan dat van de koolmees.

Verspreiding en leefgebied

Zwarte mezen wonen voornamelijk in naaldbosgebieden. Daarnaast komen ze ook voor in gemengde bossen, zo lang daar maar voldoende sparrenbomen en dennen aanwezig zijn. In Nederland is de zwarte mees vooral te vinden in de bossen die op zandgronden zijn aangelegd. De stand van de zwarte mees is in Nederland behoorlijk stabiel: tussen de 30.000 en 40.000 broedparen. Verder komt dit vogeltje in heel Europa voor, met uitzondering van Lapland en IJsland. De grootste aantallen zijn te vinden in Spanje en Duitsland.

Wat eet de zwarte mees?

De zwarte mees voedt zich met spinnen en insecten, die hij vindt tussen de takken in de bovenste lagen van bomen. โ€™s Winters eet de zwarte mees ook zaden. Daardoor bevindt hij zich niet alleen in bossen, maar komt hij ook naar tuinen en parken toe om zich tegoed te doen aan door mensen neergelegd vogelvoer, zoals vetbollen en vogelzaad.

Broed- en trekgedrag

Een zwarte mees heeft doorgaans twee legsels per jaar, die elk bestaan uit zoโ€™n zeven tot negen (soms tot wel twaalf) eieren. Het nest wordt onder de grond gebouwd in een holletje tussen de boomwortels. De zwarte mees blijft meestal het hele jaar door in hetzelfde gebied. Sommige winters is er echter een invasie van grote groepen die vanuit Noord-Europa naar Nederland komen. Zwarte mezen kunnen tot 9 jaar oud worden.

๐Ÿฆ Vogelhuis Expert
Logo